วันเสาร์ที่ 19 พฤศจิกายน พ.ศ. 2554

Water pollution





     Water pollution occurs  when a body of water is adversely affected due to the addition of large amounts of materials to the water. The sources of water pollution are categorized as being a point source or a non-source point of pollution. Point sources of pollution occur when the polluting substance is emitted directly into the waterway. A pipe spewing toxic chemicals directly into a river is an example. A non-point source occurs when there is runoff of pollutants into a waterway, for instance when fertilizer from a field is carried into a stream by surface runoff.
     The specific contaminants leading to pollution in water include a wide spectrum of chemicals, pathogens, and physical  such as elevated temperature and discoloration. While many of the chemicals and substances that are regulated may be naturally occurring (calcium, sodium, iron, manganese, etc.) the concentration is often the key in determining what is a natural component of water, and what is a contaminant. High concentrations of naturally-occurring substances can have negative impacts on aquatic flora and fauna.
     Oxygen-depleting substances may be natural materials, such as plant matter (e.g. leaves and grass) as well as man-made chemicals. Other natural and anthropogenic substances may cause turbidity (cloudiness) which blocks light and disrupts plant growth, and clogs the gills of some fish species.

     มลพิษทางน้ำเกิดขึ้นเมื่อน้ำได้รับการเพิ่มของขยะลงไปในน้ำจำนวนมาก แหล่งที่มาของมลพิษทางน้ำมีการแบ่งประเภทว่าเป็นบริเวณแหล่งที่มาหรือบริเวณที่ไม่ใช่แหล่งที่มาของมลพิษ แหล่งที่มาของมลพิษที่เกิดขึ้นเมื่อสารที่ก่อให้เกิดมลพิษถูกปล่อยออกมาโดยตรงลงในท่อระบายน้ำ ท่อพ่นสารเคมีเป็นพิษโดยตรงลงในแม่น้ำ แหล่งที่ไม่ใช่จุดที่เกิดขึ้นเมื่อมีการไหลบ่าของการเกิดมลพิษทางน้ำเช่นเมื่อปุ๋ยจากแหล่งที่เกิดขึ้นไหลลงสู่ผิวน้ำ
     สารปนเปื้อนที่นำไปสู่​​มลพิษในน้ำรวมถึงการกระจายของสารเคมีเชื้อโรคและทางกายภาพเช่นอุณหภูมิสูงและการเปลี่ยนสี ในขณะที่สารเคมีอาจจะเกิดขึ้นตามธรรมชาติ (แคลเซียมโซเดียม, เหล็ก, แมงกานีส, ฯลฯ ) ความเข้มข้นที่มักจะเป็นสิ่งสำคัญในการกำหนดคุณภาพน้ำและสารปนเปื้อน ซึ่งความเข้มข้นของสารสูงสามารถมีผลกระทบด้านลบเกี่ยวกับพืชและสัตว์น้ำ
     สารออกซิเจนถูกทำลายซึ่งพบในธรรมชาติเช่นพืช (ใบไม้และหญ้า)ในขณะที่มนุษย์สร้างสารเคมี อาจทำให้น้ำเกิดความขุ่น และขัดขวางการเจริญเติบโตของพืชและอุดตันเหงือกของปลาบางชนิด



                                                                             Nilobon Nakornburi M.5/1 No.27

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น